16 Μαρ 2008

Το όρος Βέρμιο


Το Βέρμιο είναι ένας μεγάλος ορεινός όγκος στα όρια της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Στο νότιο τμήμα του χωρίζεται από τα Πιέρια με τον ποταμό Αλιάκμονα ενώ στο Βόρειο τμήμα του συνδέεται με τις νότιες απολήξεις του Βόρα.Δύο μεγάλοι κάμποι το περιβάλλουν από ανατολικά και Δυτικά.Η μεγάλη σε έκταση χαράδρα του Σελιώτικου ρέματος χωρίζει το βουνό στο βόρειο και νότιο τμήμα. Το βουνό έχει πολλές κορυφές με ψηλότερη αυτή του Χαμύτη (2065),ακολουθεί η γειτονική Τσανακτσή(2052) ,Μαύρη πέτρα(2027),Τρούλος (2012).
Άλλες χαμηλότερες κορυφές είναι η Γραμμένη πέτρα(1997), το Παλάτι(1895),το Αρσούμπασι(1874),το Ξηροβούνι(1804),η Γκιώνα(1739) και άλλες.Χαρακτηριστικό του βουνού είναι τα εκτεταμένα αλπικά και υποαλπικά λιβάδια .
Οι κορυφές είναι γυμνές , συνήθως ομαλές και σπανιότερα βραχώδεις.Στις ανατολικές πλαγές του βουνού είναι χτισμένες τρεις σημαντικές πόλεις , η Έδεσσα ,η Νάουσα και η Βέροια.
Οι ανατολικές και βόρειες πλαγές του βουνού καλυπτονται από πυκνά δάση διαφόρων φυλλοβόλων και μαύρης πεύκης . Σε αντίδεση με τις δυτικές όπου είναι κυρίως γυμνές .
Το Βέρμιο είναι βουνό με πολλές πηγές και ρέματα . Σημεντικότερη είναι η πηγή του Αγίου Νικολάου 4χμ ΝΑ της Νάουσας , η οποία τροφοδοτεί τον ποταμό ,Αράπιτσα . Άλλες πηγές είναι το Καρα Μπουρναρ στα 1600μ ,κάτω από τη κορυφή Μαύρη πέτρα , η οποία τροφοδοτεί το Μέγα ρέμα ,η πηγή Κουτσούφλιανη ,των τριων πέντε πηγαδιών , της χώρας το νερό και των Μύλων όπου βρίκονται πάνω από τη Νάουσα , ο Ίσβορος Γιαννακοχωρίου , η Γιοβάνα , τα Καρούτια , το Σιδεράκι στα 1800μ. , η Κρυσταλλία και πολλές άλλες .
Το κλίμα του Βερμίου χαρακτηρίζεται ορεινό . Ο χειμώνας είναι βαρύς με πλούσιες χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες αρκετά κάτω του μηδενός ,η Άνοιξη υγρή με συχνές χιονοπτώσεις ως και αρχές Μαίου στις κορυφές .Το Καλοκαίρι είναι η πιο ξηρή εποχή , αλλά δε λοίπουν οι μπόρες τις θερμές ώρες της μέρας ,τέλος το Φθινόπωρο είναι βροχερό . Η χιονοκάληψη στις κορυφές του βουνού αρχίζει τον Νοέμβριο και τα χιόνια λιώνουν τέλη Απρίλη με αρχές Μαίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μου αρεσει αυτο που εγραψες