1 Δεκ 2008

Saxifraga scardica


Η Saxifraga scrdica είναι ένα όμορφο φυτό που φυτρώνει στις σχισμές των βράχων κυρίως των υποαλπικών και αλπικών υψομέτρων . Το χρώμα των άνθεων είναι άσπρο και τα φύλλα που είναι σκληρά , χρώματος σκούρο πράσινο σχηματίζουν πυκνούς ρόδακες . Στο Βέρμιο το συναντάμε σε διάφορες βραχώδης τοποθεσίες των ψηλών κορυφών καθώς και σε χαράδρες με χαμηλότερο υψόμετρο .

4 σχόλια:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Ειδα στο βοτανικό κήπο των Κρουσιών, στο Κιλκίς, οτι η λαϊκη ονομασία του είναι πετρόχορτο. Μηπως εχετε κι αλλες λαικες ονομασιες υπόψη σας?

Δ. Π. είπε...

Δεν έχω υπόψιν μου κάποια λαική ονομασία για τη σαξιφράγκα... πολλά φυτά πάντως ονομάζονται πετρόχορτα..για το λόγω ότι φύονται σε πετρώδεις τοποθεσίες . Το συγκεκριμένο είδος το συναντάμε αποκλειστικά σε βραχώδεις τοποθεσίες .

Unknown είπε...

Οι περισσότερες Σαξιφράγκες φυτρώνουν πανω σε Γρανιτικούς η Ασβεστολιθικούς Βράχους και είναι "γνωστές" με την ονομασία "ρηξίπετρα"
Οι ρίζες των φυτών παράγουν ένα οξύ πολύ διαβρωτικό που κυριολεκτικά θρυματίζουν το βράχο στο σημείο όπου αναπτύσονται.
Η Saxifraga scardica) όπως και πολλές άλλες Σαξιφράγκες) έχει τη ιδιότητα να επιβιώνει πάνω στο καθαρό Ασβέστη χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω της υψηλής αλατότητας.
Στις παραπάνω συνθήκες αποροφούν μεγάλες ποσότητες αλάτων που στη συνέχεια αποβάλουν στη πάνω επιφάνεια των φύλλων τους δημιουργώντας περιμετρικά κατάλευκες μπορντούρες και συμμετρικά σxήματα!