6 Απρ 2008

Οι Ανεμώνες

Οι Ανεμώνες είναι φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των Ranunculaceae . Όλα τα είδη του γένους έχουν κόνδυλο και φύλλα χωρισμένα παλαμοειδώς σε πολλά τμήματα . Τα φύλλα βγαίνουν στη κορυφή μακριού βλαστού . Κάτω από το άνθος υπάρχουν τρια μικρά φύλλα που σχηματίζουν σπόνδυλο . Χαρακτηριστικό των λουλουδιών είναι η πλήρης έλλειψη πετάλων που τα αντικαθιστούν τα σέπαλα του κάλυκα που είναι μεγάλα και έγχρωμα . Στο Βέρμιο απαντώνται τρία είδη ανεμώνης , η A. pavonina , η A. nemorosa και η A. blanda


Anemone pavonina

Το πρώτο είδος που ανθίζει στο Βέρμιο είναι η Α. pavonina , είναι όμορφο είδος με άνθη μεγάλα διαμέτρου 4-5 εκ . και 7-10 σέπαλα .Είναι πολύμορφο είδος όπου μπορούμε να το συναντήσουμε σε όλα τα ξέφωτα και τους αγρούς των χαμηλών υψομέτρων . Ανθίζει τέλη Φεβρουαρίου με τέλη Απριλίου . Υπάρχει σε πολύ μεγάλη αφθονία στους λόφους γύρω από τη Νάουσα .

Αnamone blanda


Η ανεμώνη αυτή ανθίζει τους μήνες Μάρτιο με Μάιο σε άκρες δασών , κυρίως βελανιδιάς. Τα άνθη χρώματος μοβ , έχουν πολλά στενά σέπαλα . Τα φύλλα της βάσης είναι τρίλοβα οδοντωτά και έχουν μακρύ μίσχο . Φυτρώνει σε αρκετές τοποθεσίες του Βερμίου , νοτιότερα της Νάουσας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: